Viorel Badea, președintele PNL Diaspora, în proiectul de raport pentru APCE: Costul uman al migraţiei forţei de muncă este, din păcate, viaţa distrusă a copiilor şi a familiilor lor. Viorel Badea a prezentat, luni, în calitate de raportor, în cadrul reuniunii Comisiei APCE pentru afaceri sociale, proiectul de raport pe tema impactului migraţiei forţei de muncă asupra copiilor rămaşi în ţările de origine, reprezentantul PNL subliniind faptul că prin migraţia excesivă are loc distrugerea vieţii copiilor care rămân fără părinţii lor. În expunerea sa, senatorul român a semnalat problemele recurente cu care se confruntă statele din Europa Centrală şi de Est, determinate de migraţia în masă a forţei de muncă spre state europene mai atractive din punct de vedere socio-economic, îndeosebi din perspectiva riscurilor la care sunt expuşi copiii rămaşi în grija bunicilor sau a altor persoane apropiate. A subliniat totodată importanţa promovării unor politici publice, care să faciliteze accesul acestor copii la servicii sociale şi de sănătate, la educaţie şi protecţie juridică, astfel încât, pe fondul unui deficit de afecţiune şi de atenţie cauzat de lipsa părinţilor, să nu devină victime ale abandonului şcolar, exploatării prin muncă, abuzului sau traficului de fiinţe umane. Referindu-se la România, a arătat că există o preocupare constantă, la toate nivelurile, privind îmbunătăţirea situaţiei acestor copii. În acest sens, a menţionat funcţionarea, sub patronajul Preşedinţiei României, a unui grup de lucru interinstituţional, care a elaborat un raport cuprinzând o serie de recomandări privind eficientizarea colectării datelor şi îmbunătăţirea cadrului legislativ şi a mecanismelor administrative, astfel încât să fie înlesnit accesul copiilor, părinţilor şi celor care se ocupă de îngrijirea acestora la servicii adecvate de asistenţă şi protecţie.