Senatorul Viorel Badea este una dintre cele mai active voci în Parlamentul României și în Consiliul Europei pentru drepturile lucrătorilor români din diaspora și ale copiilor rămași acasă. În numeroasele sale intervenții, a subliniat faptul că, deşi migraţia forţei de muncă poate constitui o soluţie de moment în raport cu cerinţele din economia ambelor ţări implicate – atât a ţării de origine, cât şi a ţării gazdă – acest fenomen are consecinţe îngrijorătoare în cazul copiilor rămaşi acasă, în grija rudelor sau a altor persoane, asupra creşterii, educaţiei şi dezvoltării lor. Totodată, în baza rapoartelor întocmite de senatorul liberal pentru protecția românilor din diaspora și a celor din jurul României, au fost adoptate, în Consiliul Europei, numeroase rezoluții, printre care: – Rezoluția privind dreptul la muncă al lucrătorilor casnici, în special al femeilor, în Europa; – Rezoluția referitoare la protecția persoanelor aparținând minorităților naționale;