Proiectul de lege propus de PNL  privind eliminarea pensiilor speciale va fi supus votului final al Camerei Deputaților pe 28 ianuarie, în sesiune extraordinară. Premierul Ludovic Orban:”Am mandatat grupul parlamentar din Camera Deputaților să solicite introducerea pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare dezbaterea și votarea proiectului de lege al PNL privind desființarea pensiilor speciale. Acest lucru a fost aprobat și proiectul de lege al PNL figurează pe ordinea de zi a Camerei Deputaților.” Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a aprobat, în luna decembrie, proiectul #PNL privind eliminarea pensiilor speciale. Numărul de beneficiari civili de pensii speciale era, la finele lunii decembrie 2019, de 9.359 persoane.
   Pensiile speciale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul pe activitatea din ultima perioadă. La un salariu egal și o contribuție egală, cei care beneficiază de pensii speciale au pensii mai mari comparativ cu cei care primesc pensii obișnuite. Pentru plata pensiilor speciale sunt necesare sume suplimentare de la bugetul de stat, pe lângă sumele din bugetul asigurărilor sociale. La contribuții egale trebuie să existe pensii egale, este principiul susținut de PNL.