„Ca membru al delegației române în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și ca președinte al Comisiei pentru comunitățile românești din afara granițelor vă scriu pentru a-mi exprima profundul dezacord față de incidentele xenofobe care au avut loc la Londra împotriva a doi români (…) Ultimele date statistice oficiale arată că 163.000 de români trăiesc și lucrează la Londra fiind cea mai mare comunitate de străini din Capitala Marii Britanii. Cetățenii români s-au integrat în societate și sunt apreciați pentru contribuția lor activă la dezvoltarea economiei și societății britanice”, scrie Badea în scrisoare. Senatorul PNL cere celor doi oficiali să-l informeze despre măsurile luate de autoritățile britanice în urma incidentului xenofob în care au fost vizați românii. De asemenea, cazul a fost adus și la cunoștința Reprezentanței Comisiei Europene în Marea Britanie, având în vedere importanța pe care Uniunea Europeană o acordă principiului nediscriminării și protejării drepturilor cetățenilor europeni. Două firme românești din nordul Londrei au primit scrisori anonime în limba engleză care conțineau mesaje precum „Ar fi trebuit să vă întoarceți în România cu țiganii voștri / Nu sunteți bineveniți aici”, potrivit RFI. Ministerul român de Externe a reacționat miercuri și a transmis că Ambasada României la Londra a sesizat ministerul britanic de Externe și conducerea Poliției metropolitane londoneze pentru a clarifica și pentru a lua măsuri ca să prevină și să sancționeze orice formă de manifestare xenofobă la adresa românilor din Marea Britanie. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe subliniază că acest incident nu este reprezentativ pentru atitudinea societății britanice față de cetățenii români care locuiesc și lucrează în Marea Britanie, comunitatea românească din Regatul Unit fiind bine integrată în societatea britanică și apreciată pentru contribuția activă la dezvoltarea economiei și societății britanice.